tisdag 8 november 2011

Fantasileken?

Ja, vad är fantasileken - som jag nämnde i mitt senaste inlägg?

För mig innebär leken bland annat att göra hunden för vad man brukar kalla "klickerklok".

Det jag gör är: Fram med klicker och godis (hunden ska vara inklickad sedan tidigare).

Jag klickar för alla beteenden som hunden erbjuder förutom det jag INTE alls vill ha som t.ex. gnäll, skäll eller att försöka sno belöningen. Jag klickar inte heller för ögonkontakt i detta läge då jag och flera med mig upplever att det är lätt att få en passiv hund som bara sätter/lägger sig och stirrar dig stint i ögonen och det vill jag ju inte. Jag vill i detta läge ha en aktiv hund.

Alltså klickar jag och belönar för att hunden t.ex. lyfter på en tass, viftar på svansen, tittar åt sidan, lägger sig, ställer sig, gäspar, rör sig åt ngt. håll, slickar sig om munnen mm. (det kan vara riktigt små rörelser också, så man får vara uppmärksam). Det jag också tänker på är att när jag kör just fantasileken inte klicka för samma sak mer än säg 2ggr. på raken. Detta är också för att hunden inte ska fastna i bara en och samma rörelse.

Det här kan jag sedan använda och utveckla i all oändlighet. Jag kan börja med fantasileken för att gå vidare därifrån och forma/shejpa fram ett beteende. Mer om det senare...

När jag har fått in snitsen på det hela tycker jag den här formen också är väldigt bra för att få rätt fokusering innan jag börjar med annan träning. När voffen är uppe i varv så lägger jag ett visst x-tra fokus på att klicka/belöna när han/hon går ned i varv t.ex. gäspar, tar ett djupt andetag, saktar tempot... men fortfarande belöna för aktivitet också. Har jag däremot en lite seg voffe så klickar/belönar jag mer för rörelse, action mm. Det sista blev kanske lite luddigt skrivit men hoppas det gett lite inspiration och ideer.

2 kommentarer:

Fanny sa...

aaah, intressant! Det är säkert jättebra men eftersom jag gillar att diskutera och analysera så måste jag bara fråga lite till... ;) För mig ingår det i begreppet klickerklok att om man klickat för ett beteende så ska hunden upprepa det beteendet alternativt vidareutveckla samma beteende och så småningom få flyt i utförandet (i just den situationen alltså, sen kan man förstås ge slut-kommando och börja om med ett annat beteende). Är det inte risk att den principen motverkas om man belönar många olika beteenden samtidigt?

Maria sa...

I like ;-) Min upplevelse är inte att det motverkas, leken gör också att hundarna får bättre självförtroende och inte bara lägger ned om de inte får klick/belöning på en gång utan - fortsätter att testa vad som kan vara rätt. Sedan handlar det ju alltid om en balans. Dvs. jag kör ju inte enkom fantasileken utan tränar enskilda moment också precis på det sätt som du skriver. Men för att kunna få fram och klicka för beteenden så behöver hunden erbjuda på dem. Vi kan snacka myyyycket om det här när vi ses :D)