lördag 8 december 2012

Juletider

Julen.

Julglitter och julpynt.
Läs det här så du kan vara väl förberedd inför julen och lättare förhindra förgiftning, skador, rädslor... och njuta av kommande julledighet tillsammans med din bästa vän.

Julpynt, glitter, presentsnören, påsar
Julgranskulor som trillat ner eller blivit nedrivna och gått sönder kan ge fula skärsår i tassar. Påsar kan bli en dödsfälla genom kvävning om valpen/hunden nyfiket undersöker botten på påsar och sedan inte kan ta sig ut. Glitter och snören kan orsaka stopp i tarmarna med intensiva kräkningar och allmänpåverkan som följd. Tunntarmen kan också skäras sönder av vassa presentsnören.

Levande ljus
Det finns alltid en risk att ett djur välter en ljusstake med eldsvåda som följd. Det är lätt hänt att en svans viftar till över lågan, så ha ljusen (och djuret) under uppsikt!

Ha koll på hunden och gästerna
Jul- och nyårsfirande innebär ofta att många samlas till fest. Det är då lätt hänt att någon glömmer bort att stänga dörren ordentligt och hunden får möjlighet att smita ut.

Många hundar vill inte gärna bli kramade på och har de dragit sig tillbaka till sin sovplats bör du se till att ingen stör hunden där. Hunden har sitt sätt att tala om på att den vill vara i fred och det är inte alla som förstår det, vilket tyvärr kan resultera i att hunden till slut biter i från. Allt för att få lite lugn och ro.

Se också till att ingen "vänlig" person sticker till hunden något att äta, något som kanske inte är bra för den.

De regler och rutiner som gäller för hunden i vardagslag för mat, sömn och rastning måste få gälla även då det är fest. Hunden förstår inte att det är okej att få mat av tant Ebba vid bordet på julafton men inte av husse och matte resten av året.

Alkohol
Naturligtvis måste du se till att hunden inte lyckas få i sig alkohol. Men hundar kan också bete sig annorlunda mot personer som är berusade. De reagerar dels på lukten av alkohol och dels på att personerna beter sig annorlunda mot i vanliga fall.

Är det husse eller matte som är berusad kan hunden ta en beskyddande roll och handgripligen hindra andra att få komma i närheten. Är det någon annan som uppträder berusat kan hunden uppfatta den personen som hotfull.

Väskor med mediciner
Är ni många som samlas brukar det betyda spännande väskor som hunden passar på att undersöka i ett obevakat ögonblick. Väskorna kan innehålla olika sorters mediciner som säkerligen inte är lämpliga för hunden att smaka på. Ställ därför in alla väskor i garderoben eller på ett annat hundfritt ställe.

Julros.
Farliga växter
Förgiftning av ”julväxterna” är i många fall relativt mild. Slemhinneirritation, ökad salivering, kräkningar och diarré är vanliga symptom. Kontakta alltid veterinär om ditt djur har ätit på giftiga växter. Observera att Julros är mycket giftig.

Amaryllis
Hela växten är giftig.

Hyacint
Själva löken är giftig.

Julstjärna.
Idegran
Idegranens barr är giftiga. Tänk också på att inte hälla gödningsmedel i vattnet, om hunden kan komma åt att dricka ur julgransfoten.

Julros
Hela växten är mycket giftig.

Julstjärna
Växtsaften är giftig.


Matförgiftning
Bittermandel
Det giftiga ämnet i bittermandeln är cyanid, vilket är farligt för både hundar och människor. 

Chokladaskar
Choklad är en fara för hunden. Hur många av oss har inte en chokladask framme på soffbordet under jul och nyår? Choklad innehåller kakao som innehåller ämnet teobromin och det är giftigt för hunden. Teobromin har bland annat en stimulerande effekt på centrala nervsystemet. Hundar kan bli förgiftade av relativt små mängder teobromin. Mörk choklad är mycket farligare än ljus, eftersom den innehåller mer kakao.Kontakta alltid en veterinär om din hund ätit choklad. Det är bra om du vet vad för typ av choklad hunden har ätit och ungefär hur mycket. Om ditt djur bedöms ha ätit en stor mängd choklad så behövs sannolikt behandling av veterinär. Det är viktigt att hunden snabbt kommer under behandling.

Fet mat
Den vanligaste orsaken till att hunden blir sjuk är att den får smaka fet mat från julbordet, vilket resulterar i dålig mage med ibland våldsamma diarréer som följd. Kontakta veterinär om din hund drabbas av kräkningar/diarrér. Normalt räcker det att låta hunden vara utan mat i en dag och sedan ge skonkost.

Godis
Tuggummi och så kallat sockerfritt godis innehåller xylitol som är väldigt farligt för hundar. Xylitol leder till att blodsockret sjunker hos hunden. En hund på tio kilo kan drabbas av symtom efter att ha ätit 2-3 tuggummin.
Inom 30 minuter efter intag, kan hunden börja kräkas, bli darrig, slö och vinglig. I allvarliga fall kan hunden få kramper och/eller bli medvetslös. I vissa fall kan hunden även drabbas av leverskador.

Lök
Köttbullar som är väldigt vanligt till jul innehåller lök. Alla löksorter är giftiga, både i rå och tillagad form. Även små mängder påverkar de röda blodkropparnas förmåga att binda syre och högre mängder kan därför orsaka blodbrist hos hunden.

Nötter
Nötter kan fastna i tarmarna och orsaka stopp med intensiva kräkningar och allmänpåverkan som följd. Kontakta veterinär.

Bulldeg
Många hundar tycker om vetebrödsdeg, men då den jäser i magen bildas etanol vilket kan ge hunden berusningssymtom. Hunden kan få mycket ont i magen av gasbildningen. I värsta fall kan den också bli alkoholförgiftad, så låt inte hunden komma åt brödbaket!

Russin och vindruvor
Är giftiga för hunden att äta då de kan leda till njursvikt.


Fyrverkerier och smällare vid nyår
Ta en långpromenad med hunden eller gör någon tröttande aktivitet redan under tidig eftermiddag innan fyrverkerierna har kommit igång.

Ta sista kvällsrundan tidigare än normalt då det ännu inte är så mycket fyrverkerier i gång. Glöm inte att hunden kan behöva gå ut tidigare på morgonen efter!

Uppträd lugnt och sansat inne då fyrverkerierna startar, hetsa inte upp dig för det känner din hund garanterat av.

Ta inte med dig hunden ut och titta på raketerna, inte ens i förebyggande syfte. Risken är stor att den istället utvecklar en rädsla då den upplever alltför mycket ljud och ljus på en gång.

Dra för gardinerna hemma så hunden slipper se raketerna, en del hundar tycker det är otäckt att se ljusskenen komma "emot dem".

Ha gärna teven eller radion på som en ljudmatta så drunknar ljudet av raketerna något. 

Se till att ha favorit tuggbenet hemma till hunden, som du kan servera en stund före tolvslaget. Har hunden något trevligt att fokusera på så glömmer de lättare av smällarna som låter runt omkring.

För oroliga hundar finns Adaptil att köpa som spray eller doftavgivare på olika inköpsställen. Läs mer här! 

Övrigt
Bariumsalt
Raketer, smällare och tomtebloss innehåller bariumsalt som redan i små mängder, 1-15 gram, är mycket giftigt för hunden. Intag kan snabbt leda till döden. Kontakta omedelbart veterinär!

Glykol
Det säger sig väl nästan självt att hunden inte ska få slicka i sig glykol, men ändå så får djursjukhusen in hundar som har fått det i sig. De kan ha hittat en fläck i snön eller på en parkering och eftersom många hundar tycker att glykol smakar gott så de slickar de på det.Glykol utgör en stor förgiftningsfara. Det behövs inte särskilt mycket glykol för att en hund ska bli dålig.

Ha en fin dag! Nu ska vi ut i snön :-)

OBS! En del av informationen har jag hittat på olika veterinärsidor på nätet, och jag tar inget ansvar för eventuella faktafel i texten. (jag har läst liknande information på minst två olika ställen från nätet/böcker/utbildning för att jag har velat skriva om det i detta inlägg).

Inga kommentarer: