måndag 26 mars 2012

Tankar om klädselns betydelse och belöningar

Igår när jag tränade Tim märkte jag i början att det gick sämre än vanligt. Aha... jag hade jackan öppen och den fladdrade åt sidorna vilket gjorde att Tim tappade i position och hamnade längre ifrån mig. (I det här passet valde jag att ta av mig jackan, då även den sköna solen nu börjat värma).

Så nu har jag börjat fnula på det här med klädselns betydelse under träning, och även med tanke på ev. kommande tävlingar så småningom.

Det kan vara bra i början att använda samma typ av jacka/väst/tröja på träning som tävling. Jag ska IGEN bli noggrannare med att ha kläder på mig som har ok. fickor till träningsgodiset. Jag har kommit ifrån dessa "godisväskor" vilket känns rätt. Det blir så uppenbart för hundarna när man har den på sig eller inte. Men med ett klädesplagg där jag kan ha gömt godis i fickan så blir träning mer likt tävling.

Har jag missat att ha på mig vettigt träningsplagg då vi tränar, kan jag ibland bli slarvig och hålla godiset i handen istället vilket inte är så himlars bra. Utom i undantagsfall.

Nej skärpning! Jag har en tjock fleecetröja jag gillar med bra fickor på.

Ok. sedan kan jag tycka att det inte ska spela någon roll för hundarna vad jag har på mig, hur jag har godiset mm. Men samtidigt är det ju smart att underlätta så mycket som möjligt både för mig och hundarna innan det vi tränar sitter mer i "ryggmärgen". Jag kan i och för sig välja att backa i träningen och lära in samma moment men med en fladdrande jacka... Så hunden lär sig hur momentet ska se ut oberoende av plagg.

Ibland använder jag mig av externa belöningar i en skål vilket funkar utmärkt till vissa moment. Eller om vi tränar detaljer, nyinlärning av något och inte rör oss så mycket i rummet.

Var gör just du av belöningarna när ni tränar? 
Har du någon tanke med klädseln när du tränar hund?

5 kommentarer:

Fanny sa...

Jag har faktiskt blivit lite sugen på Hurttas väst. Skulle vilja ha stor ficka på ryggen (där man får plats med leksak) och så gillar jag att fodret i fickorna är löstagbart. Då kan man ju ha godiset direkt i fickan, tycker det blir lite för krångligt med plastpåsar i fickan... Fast egentligen föredrar jag att variera klädseln. Om man alltid har samma väst när man tränar så blir det ju nästan samma sak som att ha godisväska - förutom att västen är tillåten på tävling...

Maria sa...

Ska kika på Hurttas. Nej, plastpåsar blir för krångligt. Jag har godis direkt i fickorna - inte alltid så värst fräscht. Min bruna jacka har en extraficka som man just kan ta av och tvätta separat. Suveränt.

Fanny sa...

Jag har provat Hurttas agility-väst och den kändes bra fast så länge jag lever på studiebidrag vet jag inte riktigt om den är värd pengarna... ;)

Susanne sa...

Hejsan Maria,
Kul att hitta hit. Träningsväst är superbra tycker jag och jag behöver köpa en ny och fick just rådet att köpa en Hurtta, så jag ska iväg och titta på den.

Vi pratar ju ofta att vi ska förbereda hunden genom att använda olika tecken, Sele för spåret, tjänstetecknet för söket osv. att vi sätter på oss samma väst kan ju också förbereda hunden på lydnad eller Rally eller vad det nu må vara.
Jag tror också att eftersom vi vill ha kontakt med hunden i Friaföljet så är det svårt att träna in fotgåendet med olika kläders tjocklek.
Hunden söker kontakt med våra övre regioner I vissa fall hela vägen upp i ansiktet och då blir positionen fel om vi väljer att bära kläder med stora fickor eller pulsiga kläder.

Dessutom försöker jag åtminstone på tävling använda en avvikande färg på tröjan under västen (långärmad) för att underlätta för hunden att se klar skillnad på mina kroppskommandon i ex.v. fjärren. Så att hand/arm inte "suddas ut" av västen.

Mina belöningar ligger oftast direkt i fickan, plastpåsar prasslar och förbereder hunden för mycket. Men jag jobbar mot att kunna ha godis i båda händerna utan att Ella ska putta eller hamna ur position för det, (störningsträning)

Maria sa...

Tack för tips! Det där med olika färger har jag inte tänkt på tidigare ;-)