onsdag 21 mars 2012

Fint väder och besök på klubben

Idag har vi för första gången, sedan i höstas varit ute på klubben och tränat.

Idag tänkte jag extra på att oj, vad tydligt det märks att jag har olika raser. Känns som de stämmer in utmärkt på sina respektive rasbeskrivningar.

Det kan faktiskt anas redan på bilden. Puzzel med full koll på vad som händer i omgivningarna och Tim har full koll på matte.

Eftersom jag inte haft Tim så jättemycket lös där det finns andra hundar och utan inhängnad så tänkte jag att ok. jag slänger väl på långlinan för säkerhets skull till att börja med. Meen nja, den tyckte Tim var besvärlig idag, så då beslutade jag för mig att; den åker av så räknar jag med att Tim arbetar vid min sida.

Det gick kanonbra! Nu var de främmande hundarna i sig lååångt borta men ändå... Fokus idag var passivitet/miljöträningen dvs. att kunna slappna av vid filten med slakt koppel, tyst och både tillsammans, själva och när jag gick iväg en bit för att fixa med hindret. Med Tim tränade jag hopp över hinder och sitt med stadga. Det var bra att träna hopp med täckt hinder utomhus, för helt plötsligt och för första gången sprang Tim vid sidan av. Så vi gjorde om och gjorde rätt och till slut satt det i stort sett som en smäck! (Han vill fortfarande tjuvstarta ibland och hoppa upp mot mig innan han sätter sig vid sidan).

Puzzel fick träna passivitet och kontakövningar då han som den rastypiska whipp han är mest var intresserad av att kika efter eventuella uppdykande rådjur och försöka nosa av hela planen istället för att arbeta med mig. Med godiset kunde han arbeta till delar. Det svåraste är att arbeta bort godis (dvs. belöna mer sällan än var 10:e sekund) och få honom intresserad att jobba med mig i lydnad utan 100%-ig försäkran om den. Dvs. enligt Puzzel ska godiset både synas och dofta... som en försäkran om att det kommer. Allra helst ska det också gå att tjyva rakt av, även om Puzzel någonstans vet vad som gäller. Jag körde superkorta pass med Puzzel.

Strax ska jag hämta ut ett paket med ett 1meters koppel som jag ska ha till mig och Puzzel på våra joggingturer. Har tidigare haft det vanliga kopplet i bältet men det är så långt att det kommer ivägen trots att jag knyter upp det. Att springa är Puzzel en mästare på, och en underbar vän att ha med i spåret. Han är också en riktig livsnjutare som gärna myser i knät efter en tur i skogen.

Ha en bra dag!

3 kommentarer:

Fanny sa...

Verkar härligt att ha varit ute i solen idag, jag ser fram emot fredag! Intressant att läsa om hur olika de är. Det gör att det känns lite mer ok att ha en omgivningsfixerad hund. Det kanske trots allt beror lite på hans jakthundsgener och inte bara på att jag är en värdelös tränare...

Maria sa...

DUUU - värdelös tränare? *Harkel* Glöm det, du är superduktig Fanny!!

Fanny sa...

Tack snälla Maria! :) Nu var Toby just jätteduktig så då känns det bra men det känns ju mindre bra de gånger man blir totaldissad... ;)