söndag 5 februari 2012

Stadgetankar

Fortsätter funderingarna över hur jag ska få till mer stadga på Tim utan att jag använder omvänt lockande. Dvs. bara stå tråkig och titta. Som det varit tror Tim snabbt att han gör fel när jag bara står och tittar. Igår prövade jag något nytt som i sig kan tänkas vara svårare men det gick mycket bättre. Jag la in hoppmomentet. Sista gången gjorde Tim en riktig 10:a enligt partiska matte. Tim satte sig i fotposition på vänster sida. Jag lämnade honom och gick till andra sidan av hindret (arbetade med korta avstånd), kallade in med ett "hit" och han hoppade, gjorde en fin ingång och satte sig. Bingobelöning! Och där avslutade vi träningspasset.

Och varför funkade då detta bättre? Jag tror det blev tydligt för Tim med ett hinder mellan oss. Dvs. så fort han rörde sig mot hindret = ingen belöning. Om jag hann över till andra sidan och stå där en stund = belöning. Han fick helt enkelt något att fokusera mot. Sedan utökade jag avstånden något och var noga med att ofta gå tillbaka över hindret och vid sidan av hindret för att belöna just stadgan så jag passar mig för att skapa tjuvstarter. Ska lägga in den här övningen lite mer får vi se om det här med stadgeträningen lossar lite mer. Och när han är lite säkrare på hindret då plocka bort hindret och köra stadgan utan den hjälpen som det blir. Jag kommer också träna de vanliga stadgeövningarna och utöka tiden med pyttemyrstegssekunder.

Idag blir det träning i arbetslokalen då det är bra att byta miljö. Utomhus är alltför kallt.
Det blir stadgeträning idag och tack för puschen Fanny - det blir även ståträning + apporteringsträning (just nu känns dessa moment lite sega så det är lätt hänt att låta dem bero men nej idag tar vi tag i dem igen). Apporteringsträningen idag blir just med tanke på att kunna hålla apporten även i en stillsam position.

2 kommentarer:

Fanny sa...

Kul att du hittat nåt som funkar! När vi tränade förra helgen fick jag tips om externbelöning bakom hunden vid stadgeträning. Blir ju nästan som omvänt lockande men ett mellanting eftersom du kan stå passiv under tiden!

Maria sa...

Just ja, den varianten brukar vara bra. Tänk att jag glömmer sånt när det gäller de egna hundarna :o Tack Fanny!! :-)