fredag 17 juni 2011

Valpfunderingar

Nu känns det som jag kommit tillbaks till mer vanliga rutiner, även om det kommer krävas tidiga mornar och fler rastningsrundor än vanligt ett bra tag till framöver. Det är det definitivt värt! Såå mysigt med två vovvar kring fötterna...

Igår var vi på den allra första riktigt långa promenaden tillsammans. Jag, Puzzel och Tim. Tidigare har alltid någon i familjen varit hemma så jag har gått de längre promenaderna med Puzzel själv, medans Tim varit hemma och sovit.

Jag prövade om min "magväska" var tillräckligt stor för att bära Tim i. Och som ni ser på bilden nedan så gick det alldeles utmärkt! När jag prövat väskan och sedan ställde ned den på köksgolvet så hoppade Tim i den då han uppenbarligen tyckte den var mysig.

Annars så funderar jag nu mest över vad som är viktigast att lära den lilla killen först av allt. Inkallning förståss och följsamhet. Sedan att kunna växla mellan aktivitet och vila tycker jag är viktigt. Busa med leksaker och ta emot belöningar... Vad tycker DU är bland de viktigaste saker att lära en valp från start? Vad la just DU krut på från början när du fick hem din hund? Kommentera gärna. Givetvis är rumsrenhetsträning, ensamhetsträning, miljöträning, socialisering och att inte äta upp/bita på familjemedlemmar/farliga saker och andra hundar viktig träning.


Mys i väskan medan jag äter frukost

Nybadad pudelsvans.

Finaste Puzzel

Finaste Tim

Tröttisvovvar

3 kommentarer:

Fanny sa...

vad fina de är, båda två! Jag tycker nog att du skrivit det viktigaste men det är ju trist att bara hålla med så jag lägger till en sak! ;)
Jag har insett nu att jag borde tänkt på att lära Toby att leka på "rätt" sätt, d v s så att det blir en effektiv belöning. Det är ju t ex praktiskt att hunden kommer tillbaka med kastade leksaker och bjuder upp till lek med kampleksaker. http://glada-hunden.bloggplatsen.se/2011/04/18/5137324-vallerapport/ har skrivit bra om hur hon tränat det med sin valp!

Alexandra sa...

Sötnos!

Just med pudel tycker jag att det är extra viktigt att från början få hanteringen att funka. Dvs. klippning, badning, föning, tofsning och sånt, utöver den vanliga skötseln. Sen brukar ensamhetsträning också vara bra att lägga lite extra krut på. Generellt tycker jag annars att du sagt de viktiga sakerna - miljö- och socialträning från början tror jag att man kommer ganska långt med eftersom det är så mycket lättare att lära in det mesta om man har en självsäker och trygg hund.

Maria sa...

Tack för kommentarer Fanny och Alexandra! Ja, visst är det så: lek där man leker tillsammans och uppmuntrar hunden att vara nära ägaren. Tack för länken Fanny - ska kika på den imorgon. Ja, Alexandra hur kunde jag missa att skriva om hanteringen... tack för tillägget. Jätteviktigt med pudel då det är mkt. pälsvård. Jag badar Tim varje vecka nu och fönar. Borstar gör vi nästan varje dag. Men hantering är viktigt att lära alla valpar absolut. Tofsning har jag inte börjat med men kanske skulle göra det bara för träningens skull. Det skulle nog gå att göra en pyttetofs på huvuden som han kan ha på huvudet en liten stund, bara för att bli van med snoddar i pälsen. /Tack!