fredag 3 juni 2011

Om Tim

Ja, så var namnet bestämt! Tim "döptes" i morse av familjen i samband med frukost... Ja, det enda som hände var att jag tydligt sa: Härmed döper vi dig till Tim, och så var det klart. Nu ska han få lära sig vad han heter också.

Och varför blev det då just mellanpudel och Tim? Och ska jag ställa ut honom?...

Efter en lång tids rasforskande så började mina tankar väldigt sent i processen mer och mer rikta in sig på pudel, vilket jag själv aldrig trodde först. Jag var helt övertygad om Phaléne i flera månader men kände till slut ändå tydligt att jag ville ha en större hund. Utan att gå in på alla raser jag kikat på så kan jag bl. a räkna upp: Bearded collie, portis, sheltie, collie, schapendoes mm. mm. Men nja det kändes inte helt rätt för mig ändå...

Till slut var det som sagt bara pudel kvar från min lååånga lista. Och då kom ju nästa trevliga bekymmer. Vilken storlek, vilken färg, varifrån? Vi börjar med färgen då det ändå var hyfsat enkelt. Jag ville helst inte ha en svart pudel. De är fina absolut meeen jag tycker om att kunna se ögonen på hunden ordentligt när vi umgås. Så då var svart struken från önskelistan. Aprikos har jag aldrig varit helt förtjust i - även om jag igår såg en del riktigt fina aprikosa pudlar. Jag bestämde mig för att inte tänka mer på färger än så utan det viktigaste för mig var definitivt att hitta rätt individ för mig och familjen. Helst att hitta en kull med föräldrar som bägge gjort MH, var HD-testade mm. Det visade sig inte speciellt lätt. Speciellt inte om man skulle hitta en med ett "bra" MH-resultat (ja i mina ögon bra MH).

Jag började gå igenom uppfödarlistor både på stor och mellanpudel. Fastnade för en storpudelkull där föräldrarna hade kanon MH, var HD-testade mm. Meeen den här gången fick förnuftet vinna så småningom därav blev det mellanpudel. Vi har ingen dusch utan badkar hemma (pyttebadrum). Så ni kan ju tänka er jobbet med att bära i och ur storpudelhane var och varannan vecka i förhoppningsvis kanske 15år framöver (även om vi kanske lyckats bygga en ramp av ngt. slag). Har också tagit intryck av en elev vid hundens hus (som jobbar hos eller är veterinär) som påtalade att hon inte ville ha en större hund än hon kan bära om det händer något. Det är enklare med en mellan då jag inte har bil i stan utan åker kommunalt med buss, tunnelbana mm. Jag gillar att mysa med en hund i knät... Sonen föredrog mellanstorlek på pudlar... Känslan säger att mellanpudel passar bättre för Puzzel, vill jag hålla på med agility känns mellan mer lämpad än storpudel. Lydnad mm. mm. kan jag ju köra även med mellanstorlek. Ja, fåfängan tycker storpudlar är stiliga och eleganta men mellanpudlar är också fina, sedan blir det ändå individen man fäster sig vid.

Så hittar jag då en vit mellanpudelkull och avvisar den först i tanken då jag ser att ingen av föräldrarna gjort MH, mamman ej HD kollad. Meen jag går igenom massa mellanpudeluppfödare och ser att det tyvärr är rätt ovanligt att hitta exakt det jag önskar. Jag tänker om och: tja jag kan ju maila och fråga om valparna i alla fall. Dessutom tänker jag att föräldrarna är 6år gamla och varit med ett tag, de verkar vara trevliga individer och verkar fått vara friska. (De hälsokontroller som SKK och rasklubben kräver är uppfyllda + att pappan är HD-kollad med ua.). Mamman har "noll" jakt i sig enligt uppfödaren vilket låter som ett bra komplement till Puzzel (sedan vet jag ju inte hur mycket "jakttycke" Tim har än men ändå). Då uppfödaren finns på nära håll så hälsar jag därför på.

Även om Tim inte fångade mig sådär uppenbart som Puzzel gjorde i samma sekund som jag första gången såg honom på bild, så fångade Tim mig till stora delar direkt och efterhand smygande mer och mer. Han kom direkt och tog kontakt med mig. Nyfiken, positiv och framåt men utan att vara allt för burdus och på. Ville både mysa och sedan leka med kamptrasan tillsammans med mig. Den andra hanvalpen som var kvar fastnade jag inte alls för (klickar säkert för någon annan) - så då kändes det till slut att jo - det här är individen för oss.

Så beslutade jag mig då för Tim! Men först fick resterande i familjen godkänna lilla Tim genom att följa med på ett ytterligare besök hos valparna.

Och apropå frågan om jag ska ställa ut... Första steget är att lära känna varandra och bara komma oss samman med bus, mys och utevistelser både med och utan Puzzel. (Jag tycker det är viktigt med egentid både för Puzzel och Tim). Jag har bestämt mig för att sköta klippningen av pälsen själv, vilket då gör att jag inte har några höga ambitioner angående utställning. Men vi får se. Kanske kommer jag tycka mycket om att fiffa och klippa och dona och då kan ju även utställning komma på tal om jag får till någon godkänd frisyr. Framförallt kan jag se oss testa olika grenar som agility, rallylydnad, lydnad mm...

Igår var vi iväg till Gubbängen då Pudelklubben så passande hade en utomhusutställning. Där köpte jag en karda och en borste till Tim.


Trevlig helg! Nu ska jag passa på att träna med Puzzel under tiden som lilla Tim sover.

5 kommentarer:

Whippettjejerna sa...

Kul o läsa om dina tankar, grattis igen till att ha hittat en fin & trevlig pudelkille:) O Tim va ju super sött namn på honom!

Alexandra sa...

Tim. Ja men det är ju också fint! Kul att du är så "hemlig". När man frågade för ett par veckor sedan om hundval lät det som att du inte bestämt än om det skulle bli stor eller mellan. Och strax därefter har du fått hem en valp! Och i förrgår när man frågade om namnet fick man ingen hint om Tim alls. ;)

Förlåt förresten för att vi inte stannade och pratade mer med er i torsdags! Jag var lite nervös och förvirrad och tappade bort er i vimlet. Hade ju velat hälsa mer på lille Tim! Så söt han var när han stod och skällde på de stora hundarna - jag förstår honom, det skulle jag också göra. Vill du ha en stor hund att "träna på" så vet du var vi finns. :)

Maria sa...

Tack Sofia och Alexandra!

Ingen fara Alexandra - förstod att du var nervös och jag var så fokuserad på Puzzel och Tim att jag inte letade rätt på er sedan. Jag satte mig mitt i allt och bara matade på gottis till Tim när de stora vovvarna gick förbi... Så sedan tyckte han de var helt ok. Men det behöver förmodligen upprepas några gånger. Namnet Tim kom till mig på fredag morgon efter mycket vridande och vändande på namn.

Och det stämmer för några veckor sedan hade jag verkligen inte bestämt mig för stor eller mellan. Men sedan var det även där som "poletten" trillade ned och det kändes färdigtänkt (bland annat på grund av att vi träffades och jag fick se storlekarna på Duva och Zoé bredvid varandra). Och då hade jag ju redan "stenkoll" på vilka kullar som fanns och vad som var under planering. Sedan ville jag inte berätta förrän Tim var hemma eftersom jag ville vara säker på att allt med vet.besiktning gick bra, att jag skulle få stamtavlan i handen som brukligt... (tyvärr har tilliten till uppfödare fått sig en törn från tidigare erfarenheter) Så jag kände mig inte 100% på att det skulle bli Tim förrän han var hemma på sitt sätt. Men allt gick sååå bra och jag är sååå nöjd och glad över mitt val! (Och uppfödaren är jättetrevlig... ) Vi ses :D)

Fanny sa...

Grattis till jättesöt valp och bra rasval! Utifrån dina kriterier så låter det som den perfekta rasen för dig! Jag önskar att jag också skulle ha vett att skaffa en mellanpudel när det blir dags för nästa men det är det där med fåfängan... ;)

Maria sa...

Tack Fanny! Blir spännande vad det blir för dig så småningom ;)