torsdag 28 februari 2013

"Platten" i vardagsrummet

Nu har vi börjat träna inför "platten". Idag blev det en salig röra med tunnel, skynke och springande hundar. Men det viktigaste i steg ett är att de ska gilla "hindret" och DET lyckades vi verkligen med.

Nästa gång får jag ta ett längre och tyngre täcke så det inte ramlar av hela tiden. Och så får jag stadga upp tunneln ändå bättre, för Puzzel är det drag i.

Puzzel springer sedan tidigare utan problem genom den riktiga "platten" när jag testat. Tim behöver jag lära själva puttandet ut ur den. Han verkar inte rädd för "platten" men jag behöver lära honom förstå vad uppgiften är. Det gör jag bäst hemma till att börja med.

Trevlig kväll!

forts. klarhet runt tävling...


Den här underbara filmen passar bra...


(Andra favoritklipp finns i tidigare inlägg).

Nu har det klarnat och nu har jag koll på vad JAG VILL att mina voffar och jag ska klara av innan jag anmäler dem till en tävling (både vad gäller rallylydnad och agility). Det är just nu en lång lista som finns på pränt i min hjärna och den listan ska jag skriva ned för att ha och kika på när jag får lust och behöver påminna mig. Den innehåller exakta kunskaper och roliga övningar för att kunna nå kunskaperna. Har inte bestämt var jag ska plita ned den. Om det blir här i bloggen, i mitt anteckningsblock eller i ett dokument vid sidan av. (En rallylista har jag i stort sett redan klar sedan några månader tillbaks - den sitter på min whiteboardtavla i arbetsrummet).

Jag kommer skynda långsamt. Det viktigaste är att ha roligt de stunder vi tränar! Och vid sidan av tillsammans i vardagen! Vad gäller agility har jag fått en helt annan känsla för vad jag faktiskt vill ha :-) Det märker jag också på att jag nu vet vad jag tittar på i youtubeklipp i olika agilitylopp - inte bara som sådant att det är felfritt, går häftigt fort och att handlern har en skön attityd utan även detaljer. Det jag gillar är att få känna känslan av att vara i ett flow, "bubblan" tillsammans med bästisarna. Nu när jag lärt mig mer tycker jag det känns schysstare både mot mig själv och gentemot hundarna att vänta lite längre med tävling. Förra året provtävlade jag (i rally) och har fått känna på hur det känns (en godkänd tävling kvar innan fortsättningsklassen med Tim). Jag vet vad som gäller och hur det går till i rallyn med regler, papper, förberedelser, tävlingsnerver, banvandring mm.

Det är lätt hänt att hamna i fallgropar av bland annat bekräftelsebehov. Tack Nina för bra och ärliga inlägg i din blogg! En blogg av flera som gjort mig klarare runt det här med tävling. Jag rekommenderar också boken: Lyckas på tävling.

Jag tror det är viktigt att göra klart för sig varför man vill tävla. Klart jag också har en liten tävlingsdjävul någonstans och kan se bilder där jag står högst upp på prispallen med en stor pokal i handen stolt som en tupp och vill visa för alla hur bra vi är... I samma andetag som DEN tävlingsdjävulen dyker upp tror jag mig ha fixat till att sabba allt. För då kommer prestation in och en vilja att hasta på. Jag vill stå där nu och visa för alla att jag faktiskt är riktigt duktig, är populär och allt vad det innebär. Men grejen är den att jag faktiskt inte behöver stå högst upp på en pall för att vara bra och duktig. Jag behöver inte ens tävla för att vara bra och duktig. Efter senaste kursen inser jag att det finns massor med hundägare, hundinstruktörer som man inte ser så jättemycket av men som kan vara duktigare än de duktigaste (inget nytt i sig men det har blivit ändå tydligare). Det är ingenting som automatiskt säger att du är duktig på att lära ut för att du är duktig i din gren på tävling (finns både och).

Praktexemplet var på min utbildning till osteopat (manuell medicin) - en superduktig osteopat som skulle undervisa klassen och visa tekniker på en i klassen. Han gick totalt in i vad han gjorde och arbetade på utan att säga ett ord om vad han gjorde med ryggen mot klassen. Vi hojtade och hallåade men om och om igen gick han in i sin bubbla och började behandla istället för att undervisa. Tihi..

Med Puzzel har jag tidigare tänkt tanken tävla och ibland har nog djävulen dykt upp och tänkt jag ska nog allt visa dem. Men varför det och för vems skull? När Puzzel och jag springer tillsammans tänker han inte vad får jag för det? Utan vi springer och har det trevligt i varje lilla nu. Kan tänka mig att en border collie funkar så när det gäller att få valla. Det är belöning i sig och det de är "designade" till. En mycket rastypisk go och glad whippet helt enkelt med "fullt ös medvetslös" som slogan lyder. Gäller det tävlingslydnad, rallylydnad är det inte lika givet där ser jag att frågan från Puzzel blir mer: Varför? Vad får jag för det? Jag kan väl få belöningen rakt av istället för att krångla till det matte? Det han ofta kommer fram till när han inte får lön tillräckligt tätt när vi tränar utomhus är att jo, det finns brudar här bredvid och blir ofokuserad. Så att tävla i dessa grenar med Puzzel gör honom inte rättvisa. Vår relation är ljusår viktigare än "jag ska nog allt visa dem..." Agility är lite blandat för där får han faktisk springa vilket han gillar. Vi kommer fortsätta träna väldigt blandat på vårat sätt men som det ser ut nu inte alls satsa på tävling. Visst går det att jobba med och få honom att lära sig tycka om annat än att springa men det kommer aldrig att bli detsamma som det han i grunden älskar att få göra, och det skulle krävas mycket träning. Puzzel gillar också att mysa nära nära liksom jag och det gör vi flera gånger varje dag. Där skulle vi lätt stå på prispallen tillsammans :-)

Ihop med Tim så kan tävlingsdjävulen också dyka upp och jag hamnar i fällan hasta på... och blir för ivrig. Min förhoppning är att jag ska få många goa, glada år tillsammans med både Puzzel och Tim. Jag håller tummarna för att vi har många år på oss att umgås och träna ihop oss i lugn och ro utan att hasta. Mitt mål är inte att åka land och rike runt på tävlingar var och varannan helg. Det är jag alldeles för hemmakär för. Jag har också sett alltför många hundar ta stryk rent fysiskt av för hård träning (det är min tolkning av varför en del råkar ut för skador i tidig ålder i vissa fall). När vi tränar är prioritet ett, ha kul! När vi tränar kommer jag i möjligaste mån följa min långa lista och träna strukturerat i rätt ordning så att säga med olika övningar och söka kreativa och roliga övningar för att få variation, men vardagen kommer få ta stor plats med "bara vara" dagar i naturen, löpning, hemma i soffan med mys... Det känns viktigt för både kropp och knopp. När/om det blir dags för träningstävling/tävling kommer ge sig av sig självt... När listan är tillräckligt avbockad utan att jag hastat :-)

Skönt, nu har jag skrivit ett långt inlägg främst till mig själv och om mina tankar. Hoppas ni som läst ända hit fått ut något av reflektioner/tankar för egen del.

Och jo, - när jag filmar ska jag bli bättre på att också dela med mig av de träningsmissar jag gör (alla missar i sin träning även de bästa). Det är ofta misstagen som man kan komma vidare på efter en analys.

Kom ihåg: Njut av de gemensamma stunderna med era bästis hundar :-)
Nu blir det naturen för oss.

måndag 25 februari 2013

Haha... nu är vi trötta! OCH nöjda...


Nyss hemkommen efter sista tillfället med agility hinderinlärning. Jag har fått en hel del braiga tips och jag har fått dementerat en del tidigare "skrönor" som jag hört eller läst på olika håll gällande agility och de olika hindren. Idag var vi dessutom bara tre deltagare så det blev gott om tid för var och en.


Fotograf: Kickan Nikolic.
Bland annat så går det givetvis absolut bra att träna voffen att ta slalom både från det ena och det andra hållet under ett och samma träningspass ;-) (inte genom att vända så fort hunden kommit ut ur slalom förstås men tex. med en tunnel eller hopphinder emellan eller så).

Idag fick vi bland annat testa att köra slalom med bågar och visst försökte Tim hoppa över men till slut så gick det riktigt bra. Skriver upp Jenny Damms slalombågar på min önskelista... de var enkla och rejäla.

Kom ihåg: Tim har en tendens att i träningen avancera rätt fort och verka fatta för att sedan "glömma bort" hur det egentligen var i ett lite senare skede. Jag beskrev detta för Kickan och vi pratade lite fram och tillbaks... Det KAN vara så att han är bekväm (precis som matte) och faktiskt lärt sig att backa i träningen och be om hjälp för att på så sätt få bekväm hjälp och för att få belöningen snabbare... Tex. som i slalom. (Det här är nämligen något återkommande som jag känner igen i flera olika moment när vi tränar). Så istället för att ta en paus och backa i träningen så ska jag nu testa att bryta om felet upprepar sig två-tre gånger. Ta en timeout med vila (tränar jag med både Puzzel och Tim i passet så kan jag under tiden låta Puzzel köra ett kort pass). Sedan ska jag testa att köra igen med samma kriterie som innan jag avbröt passet. Blir spännande att se hur det funkar. Jag testade att göra på detta en gång på slutet under lektionen OCH det funkade där och då. Jag håller tummarna! :-) Givetvis ska jag vara lyhörd för och tro på att Tim faktisk kan momentet om han tänker till... Gör han ändå inte rätt efter en "timeout" så behöver det nog nötas lite till först.

Tim såg så himla rolig vid ett tillfälle så vare sig jag eller Kickan kunde hålla oss för skratt. Efter att han hoppat ur slalom så sprang han dit jag brukar kasta belöningen när han lyckats och han verkligen letade efter den och sedan såg frågandes på mig "var tog den vägen"... Går inte att beskriva i ord men han är härlig min lilla Tim.

Det har varit en riktigt bra och rolig kurs, tack Kickan!

Förutom nya agilitykunskaper har det i kombination med andras blogginlägg och egna tidigare reflektioner och tankar fått mig att bli lite klarare runt det här med tävling... Något jag skrivit om i olika former tidigare i min blogg. Men de får jag ta i ett senare inlägg för nu är hjärnan fullproppad och väldigt trött.

Sov gott!

söndag 24 februari 2013

Fram och tillbaks och fram...

Dagens slalompass skiftade mellan bra, inte lika bra, bra... Dvs. emellanåt satt det klockrent från början till slut. Ibland såg Tim ut som ett frågetecken och sprang några gånger in efter den andra pinnen och någon gång efter den tredje pinnen?! Han skällde några gånger i frustration...

Men på det hela taget så tyckte jag att vi igen arbetade oss igenom det hela så det i alla fall blev fler rätt än fel. Jag bytte också plats på slalomet en gång och det gjorde att vi fick arbeta oss igenom de olika stadierna igen...  Ser fram emot morgondagens kurstillfälle så får vi se hur det går då (tror vi ska få testa med slalombågar på slalomet då).

Sov gott!

Ser fram emot dagens träningspass

Igår när jag skulle köra ett kort slalompass med Tim så började han helt plötsligt få för sig att ingången var efter den andra pinnen istället för den första?!

Jag lät Tim testa ett tag men efter att felet började upprepa sig flera gånger i rad började jag känna mig smått frustrerad och tog en paus.

Sedan jag tänkt en stund och fått tillbaka den positiva energin valde jag att "börja om" igen med shaping och klickade då han nått fram mellan den den första och andra pinnen och efter några gånger gick det fint igen... Förstår faktiskt inte alls vad jag gjorde för skillnad när han började gå in efter andra pinnen.

Så jag ser verkligen fram emot att testa idag för att se vad som händer :-) Ska vi nu fastna igen så är det på sitt sätt bra att vi fastnar just nu så jag kan visa upp vad som händer när vi ska på sista kurstillfället för hinderinlärning imorgon.

Tror jag ska försöka filma också så jag kan fånga vad som händer när det går fel (om det nu upprepar sig igen)...

Ha en fin dag!
Nu ser jag fram emot att träffa pappis, blandis och pumi för rally alldeles strax....

torsdag 21 februari 2013

Film från dagens agility - slalomträning med Tim



Det går framåt och vi har kul :-) Jag kan bli lite snabbare och pricksäkrare med belöningen framåt när Tim fortfarande har fokuset riktat rakt fram men annars så... Nöjd!

onsdag 20 februari 2013

Att sluta när det går som bäst...

Jag brukar ofta påminna mina kursare (och mig själv) om att gärna avsluta ett träningspass när det går som bäst. Hunden har då med sig det han/hon gjorde senast in i början av nästa träningspass, och själv har man med sig en fortsatt positiv känsla.

Det är lätt hänt att i sin iver över att det går så himla bra fortsätta för länge med träningen, och så börjar det gå sämre.

Jaja, det jag tänkte på idag är att det kan vara viktigt att definiera vad man menar med att sluta när det går som bäst. Det behöver inte vara att momentet utifrån SER bäst ut av gångerna.

Det är lättast att ta exempel från egen träning: Idag när jag tränade slalom med Tim tex  kan man ju tänka att jag skulle slutat när han klarade alla fyra pinnarna med fart och självsäkerhet - det vore ETT bra alternativ.

Ett ANNAT bra alternativ vore att sluta när jag ställde mig i en svårare position i förhållande till slalom, och  Tim ändå hittade rätt ingång på slalomet efter lite frustration och tankearbete. Slalom med fyra pinnar har han grejat lite nu och då men det här var ett nytt framsteg som han lyckades klura ut på egen hand. Där slutade jag passet och kände mig nöjd!

Ser fram emot att fortsätta träningen, men innan dess en vilopaus.

Idag har Puzzel också fått köra slalom vilket han älskar i lagom doser.

tisdag 19 februari 2013

Eget slalom av återvinning - mycket nöjd!

Några av er såg ju mitt första försök till ett eget slalom att ha inomhus. Bestående av barnpilar med sugproppar att suga fast på golvet. Funkade ett litet tag men njae... Kanske om jag hade en chihuahua eller någon hund i den storleken. Då tror jag det funkat bättre.

4-pinnars med 60cm. mellanrum med ngt. lägre pinnar än tävlingsvarianten.
MEN nu har jag fått till det så jag är NÖJD.

Hittade en precis lagom lång och smal bräda för att räcka till ett 4-pinnars slalom. Det kommer helt klart räcka för oss att träna på tills vi kan kan träna mer utomhus när våren kommer. (Som de flesta vet vid det här laget har vi ingen bil i stan så det är ett litet pyssel att ta sig ut där det finns agilityhinder). Jag hittade ett långt plaströr som man brukar skydda elkablar i och hade turen att ha rätt borr hemma. Bara att borra hål i brädan, såga itu plaströret i fyra delar och vips - ett slalom.

Körde ett kort pass med Puzzel och ett kort pass med Tim. Fungerade super! Dessutom visar det sig att vår föreningslokal är ledig veckan ut så det kan få stå framme där i ett par dagar :-) Är fortfarande envist småförkyld och känner mig lite risig så ingen film den här gången... men det kommer så fort jag är någorlunda filmbar :-P

Trevlig kväll!

Agility med Tim & klippning

Man blir trött av bad och agility.
Igår var en hundheldag med nedklippning av Tim till 13mm. Det tog flera timmar då det trots bad och borstning varje vecka dolde sig lite tovor under armhålorna och vid nacken. Idag ska jag fixa det sista: svansen, finputsning av tassar, öron och kloklippning samt ta bort öronhår.

Tim tycker inte det är det roligaste som finns att bada men han är underbart tålmodig måste jag säga.

Sedan var vi på agility med tema: hinderinlärning. Den här gången stod balansen, gungan, kontaktfält och slalom i fokus. Jättekul!

Fotograf: Kickan Nikolic. Tim nosduttar...
Skönt att höra att det inte alls gör något att hundarna hoppar upp och ned från hindren själva till att börja med. A och O = hundarna ska tycka hindren är roliga och själva ta kontakt med dem och göra sig bekväma. Me like! OCH viktigt!

Man börjar INTE med hindren i högt läge utan ställer in dem så lågt som det går. Med hindren menar jag här balansen och gungan. (A-hindret har vi inte tränat på än). Jag är nöjd med att jag väntat med att lära in de här hindrena och inte mixtrat på egen hand innan kursen. Det enda jag gjort när Tim var yngre var att visa honom hindren och märkte att han då var rätt skeptisk till dem. Då beslutade jag mig för att de väntar vi med.

Det fick vi igen nu :-) Tim hoppade upp på gungan flera gånger och lät den även gunga till flera gånger. Jag pushade inte vidare utan belönade med rörelse/leksak bort från gungan. På balansen testade vi förutom att göra Tim bekväm med den att lägga in kontaktfältsträningen. Det var superkul! Tyckte både jag och Tim :-)

Slalom ska jag försöka fixa ett hemmagjort idag (hörde med Kickan och hon tycker inte det gör något om det blir en liten kant mellan pinnarna när det lärs in i det här stadiet - bild kommer senare) och så "rocka loss". Inte se det som ett slalom i början med en färdig målbild. Jag tror jag fått in lite för mycket prestation i när jag jobbar runt slalomet vilket istället gör att det blir stelt och så fastnar vi. A och O kommer vara "fantasileken" runt pinnarna... och inte stjälpa genom att hjälpa för mycket.

Fotograf: Kickan Nikolic. Duktig nyfrissad Tim!
Till nästa gång har vi som läxa att träna på lite låga ostadiga föremål som rör sig (jag kommer nog fortsätta med skateboarden som vi använt tidigare och så lägga till en hemmasnickrad "rörelseplatta" - förutom att använda naturen...).

Så ska vi fortsätta med targetträningen. "Nosdutt" på post-it lapp (gärna med bakdelen uppe på en kudde, låda, kontaktfältsbrädan...). Slalom har vi ingen läxa på men hinner jag vill jag som sagt gärna få igång ett 4-pinnars här hemma att "rocka loss" på!

Min egen kom-ihåg lapp inför vidare träning framöver blir att vid gungan ska Tim springa hela vägen ända fram till slutet på gungan - för att sedan åka hissen ned - och göra sitt kontaktfältsbeteende innan jag ger släppkommando.

Apropå släppkommando så har jag nu bestämt mig för att det kommer få heta: Kör! Det kommer jag använda i starten och när jag släpper Tim från kontaktfälten. Det vill vi också träna in då det blir ett nytt ord för Tim. Kom ihåg: Säg först släppkommandot och kasta SEDAN leksak/godiset... Kan inte sägas för många gånger.

Mycket skoj att pyssla med i veckan alltså.

Och så rallyn... Jag kommer lägga in rallymoment emellanåt och där är det framförallt att fortsätta med signaldiskrimineringen och få till stadgan i de olika momenten. Samt börja med lite nya moment och mer högerhandling.

På rallykursen jag håller så påbörjade vi tasstarget och u-svängen. Deltagarna fick gå en bana med lite nya skyltar. Jättekul och så duktiga, det kommer bli super!

Ha en fin dag!

torsdag 7 februari 2013

Sådär ja :-) klippning, nosduttande och rally

Schampo inhandlat. Tim badad, fönad och klippt. Det blev en kompromiss med kortklippt på rumpan och längre på ben, huvud och kropp. Skulle gå att fiffa till frippan betydligt mer men resterande tid ägnades åt annat istället.

Efter att blivit lite tveksam till om jag verkligen ville ha nosduttande vid kontaktfälten så hörde jag mig för hos fler som lärt in kontaktfält på flera olika sätt med olika hundar. Och nu känner jag mig klar med att jo, jag vill träna in nosduttande för kontaktfälten med Tim.

Tim duttar nu upp till tre duttar i rask takt ner i skålen. Jag har även börjat öva med post-it lappar utan någon skål över. (Då vi tidigare övat med nos/post-it lappar och skålar/tassar så valde jag att lägga en post-it lapp under skålen för att göra övningen tydligare för Tim).

Även Puzzel duttar med två till tre duttar ner i skålen nu.

Ikväll körde jag lite övningar på att kunna svänga runt koner också vilket gick superbra! Nu är det mer yta jag behöver (bara att gå ut eller ned i källaren). Ska se om jag kan filma lite endera dagen på det vi pysslar med.

Rally blandar jag också in lite kors och tvärs. Tim börjar bli mer uppmärsam på mina ord och vad jag säger istället för att snabbt testa och "alltid" gissa sig till vad som funkar. Tänk om drygt en månad så är han hela två år.

Tyvärr ingen fysträning för mig idag då kära mannen ligger hemma och är superförkyld och jo, jag har fått en liten släng av det jag med. Så här långt inte så farligt för min del :-)

Ikväll tänker jag kika på teve klockan nio då svt1 sänder ett program med Caroline Klüft där hon ser tillbaka på sin idrottsliga karriär.

Trevlig kväll!


måndag 4 februari 2013

Agility med fokus på hinderinlärning

Varit ute och sprungit med bästisarna idag. Riktigt skönt!

Och ikväll var jag och Tim på agilitykurs för Kickan med fokus på hinderinlärning.

Läxa till nästa gång:
Nosdutt i skål, att runda föremål från ett avstånd om 2meter, + om jag får möjlighet, att träna på tunnelingångar från olika avstånd och bägge sidor (osynliga tunnelingångar). Och om möjligt slalom. Önska mig slalombågar att träna med...

Tim var superduktig och sprang gladeligen runt en konpinne under lektionen, sprang genom tunneln med kommando en bra bit ifrån osynlig öppning... och kämpade på riktigt bra med slalomet när jag shapade 4pinnars.

Jätteskönt och en riktig bonus för mig var att vi bara är fyra deltagare på kursen. Det är en rätt liten lokal och begränsat utrymme men nu kändes den helt okej.

Nu kallar sängen. Imorgon blir det gissningsvis nedklippning för Tim?! Tja, får sova på saken. Behöver åka till djuraffären och inhandla schampo till att börja med... Sedan behöver jag tyvärr inhandla medicin till fiskarna då vår riktigt gamla slöjstjärt (vet inte hur många år den är) fått "vita pricksjukan". Jag håller tummarna för att det går att rädda firren.