torsdag 29 november 2012

Slalomtrassel, men jätterolig träning!



Jag har fått slalomtrassel! Tror jag sett slalom som något krångligt från början, och därför gjort det krångligare för mig än nödvändigt (men framförallt att jag tränat för lite). Resultatet på dagens träning blev att jag snabbt la ned det hela helt enkelt. Får ta mig en riktig funderare på hur jag vill jobba med slalomet för att det ska bli bra och roligt!

Så vi körde hinder, hinder och tunnel istället. Det gick riktigt bra! Jätterolig träning och det kändes som vi kom framåt på ett bra sätt. Precis den typ av träning vi behövde. Superkul!!

På slutet körde vi lite lugnare rally som omväxling.

lördag 24 november 2012

Seg i kolan. Framförbyten, threadlar, valssis...

Mycket nya ord att lära sig i agilityns värld! Ok, är man uppe en lördagsmorgon och läser om handling före klockan sju på morgonen är det kanske inte så konstigt att det blir snurrigt.

För att inte krångla till det så kommer jag börja med att lära mig (och Tim):

  • Vänsterhandling
  • Högerhandling
  • Framförbyten
  • Bakombyten


Kan jag det helt hundra själv tror jag faktiskt Tim kommer vara snabb i att hänga på och lära sig.

Vänsterhandling är helt enkelt att jag har hunden på min vänstra sida och vid högerhandling har jag hunden på min högra sida. Så det är det vi har börjat med även om jag behöver tänka på att jobba mera med högerhandling och inte fastna för vänster sida.

Jag tänkte själv börja med att lära mig framförbyten.
Innan jag blandar in Tim kommer jag köra torrhandling (dvs. utan hund) och testa ett antal situationer med hinder (läs pinnar på marken) för att få in rörelsen i både knopp och kropp.

Vid ett framförbyte byter JAG sida framför min hund.

Varför man använder sig av framförbyten kan vara för att få till en snabbare väg eller hjälpa hunden att svänga (så den hamnar mer rätt inför nästa hinder). För att jag själv behöver byta till den andra sidan för att hamna rätt  inför en kombination längre fram i banan. Det kan säkert finnas flera anledningar till att göra ett framförbyte men jag nöjer mig med basics nu. Jag håller nu på med den årliga storstädningen av bostadrättsföreningens festlokal så där finns en bra yta för mig att kunna träna på i städpauserna.

Nu ska jag förbereda mig inför dagens kurser. Det är en valpkurs och en rallykurs. På valpkursen kommer vi köra inkallningsträning och ha teori om träning i lina, motivation till att komma på en inkallning mm. På rallykursen blir det fokus på u-svängen och fortsatt följsamhetsträning och kanske lite vidareutveckling av targetklossträningen om det hinns med.

Trevlig helg!

torsdag 22 november 2012

Ringrostigt men kul! Agilityfilm med Puzzel & Tim...

Jovisst, jag kunde inte lämna Puzzel hemma när jag såg hans längtan efter att få följa med...

Så det blev agility för bägge voffarna! Kände mig väldigt ringrostig och jag glömde bort både det ena och det andra... Men och ett stort men... Prio 1 var ju att ha kul och det hade vi! Så kul att det gav mersmak till att boka upp flera tider vid Norra Stockholms Hundcenter. Alla agilityhinder samlade på ett och samma ställe och en tillräckligt stor och inhägnad yta :-)

Idag var jag där tillsammans med Fanny som redan testat hallen. Det kändes bra då det inte var helt uppenbart för mig vart man skulle gå in, och det var trevligt med sällskap.

Nästa gång är tanken att vara där själv med Tim för att till delar kunna koncentrera oss på slalomet, och för att testa att ta oss dit själva med T-bana och bussar.

Här kommer filmen:

Det jag behöver lista ut till nästa gång är exakt hur jag vill ha starterna. Det jag vet nu är att jag vill ha Tim sittandes. För mig känns det naturligt att ropa "hopp" eller det namn jag nu har på det hindret som kommer först... Förstår däremot att de mer agilityerfarna inte brukar använda det utan ett separat startkommando som t.ex. "kör", och en del verkar bara köra med handtecken (av vad jag sett och hört i alla fall...). Jag har inte riktigt klurat ut varför och jag tror det är därför jag blir otydlig själv... i hur jag vill göra.

Hur har du valt att göra i starten innan första hindret och varför?

Och jo, jag vet. Att växla mellan höger/vänster sida och med mig i olika position i förhållande till hinderena behöver jag tänka på och jobba med.

Kul att jag har fler bokade träningstider att se fram emot!
Och förkylningen den är just nu som bortblåst...

tisdag 20 november 2012

Agilityplanering

Lite småemlig och småfebrig sitter jag och tycker liite synd om mig själv som på en ledig dag, varken orkar ut och springa eller träna hund.

Prommisar får de förståss men ingen agility eller rally som jag varit laddat för. Istället har jag haft mer tid att planera inför torsdagens inomhusträning med fokus på agility med Tim.

Så här blev planen:

Prio 1. Ha kul, ha kul, ha kul! :-)

Jag som improviserar lite nu och då, och ofta tycker det  blir bäst så (men med en grundplan) har tänkt på lite saker vi KAN träna på och hur. Väl på plats får jag se vilka/vilken av punkterna vi fokuserar på. Kom ihåg för mig:

  • Starter med stadga. Tim sittande med halsband koppel på, av med halsband, kasta iväg och olika lång tid och avstånd som han får sitta kvar innan jag går tillbaka och belönar alternativt kör valfria hinder... 
  • Slalom. Testa vad vi kommer ihåg och kör vidare utifrån det. Obs! Kom ihåg både vänster och höger sida.
  • Handling. Tränat väääldigt lite på. Vad händer? Pröva med några hinder utsatta på olika ställen i förhållande till varandra. Följer Tim? Hur är vår kommunikation? Tänk vidare på vad som passar oss. Tillåt mig att testa. Obs! Börja med lite grundläggande hindersug med kastad leksak och kommando "hopp". (Hinder i en "cirkel"?)
  • Tunnel. Använd som störning och använd ibland men sparsamt för att undvika "tunneltokeri" :-) Om det finns testa eventuellt med två tunnlar för att testa hur väl han följer mina rörelser och inte  bara går på första bästa tunnel. Om platttunnel finns, testa vad Tim tycker om den. (Tror  vi testat den vid något tillfälle men kommer faktiskt inte ihåg).
  • Däcket. Testat någon gång tidigare. Obs! Kör bara några gånger och var noga med att rikta in Tim  så han hoppar genom däcket (kanske med hjälp av kastad leksak några gånger) och ingen annanstans.
  • Hoppteknik. Olika höjder (max 45cm), olika längd mellan hindren. Kolla hur hoppar Tim? Ev. filma (kan ju vara bra för att i efterhand se hur jag bär mig åt också...).
  • Långhopp. Hm. det väntar vi nog lite med.
Ska absolut se till att ta med leksak i långt snöre/koppel. Förutom gottis, kottepipen och vatten + buren för att träna passivitet i pauserna.

Innan det är torsdag ska jag kolla lite hinderkombinationer mm. som jag kan tänka oss öva på.

Kan hoppas det går liite bätte än så här på torsdag :-) Fast roligt hade vi!







Nu kallar sängen.
Hoppas jag är frisk och pigg när jag vaknar imorgon bitti!

måndag 12 november 2012

En bild säger mer än tusen ord?

Mina bästisar Puzzel och Tim.
Jahapp, hade tänkt ut och löpträna nu. Men hittade grabbarna mys så här i soffan... Tror jag väntar en liiten stund, då jag åtminstone vill ha Puzzel med mig på rundan.

Idag tänker jag laminera in resterande rallylydnadsskyltar så jag kan blanda in dem i vår träning. Dvs. de för avancerad och mästarklassen. Känns bra att börja träna in de skyltarna även om vi har kvar att träna på både i nybörjare och fortsättningsklassen.

Ha en fin dag!
Ps. Smyger på mig mina löparkläder nu (krävs lite mer lager kläder nu då det börjar bli kallare ute) så får vi se om voffarna vaknar ds.

torsdag 1 november 2012

Dubbelt upp?

Alldeles för rena löparskor.
Jag satte upp ett mål för 2012 att genomföra 30 joggingpass under året. Då verkade det mycket relativt tidigare år. Nu är jag uppe i 48 joggingturer, vilket är mer än någonsin tidigare (även om jag för tillfället inte tycker det låter mkt).

Om jag skulle ta och dubbla till totalt 60 gånger innan 2013 kanske?!

Härliga höst.
Det är precis 60 dagar kvar att fixa det på. Håller jag mig frisk och har motivationen och viljan så är 12 gånger absolut möjligt.

Jepp självklart så dubblar jag och satsar på 60 joggingturer som mål!

Idag har jag testat "framför" med Tim utomhus, det gick suveränt första gången även utan target.

Något bättre ;-)
Sedan blev jag för ivrig och försvårade för snabbt. Så blir det ibland. Det blir ett till pass ikväll med en mer lagom försvåring.