måndag 30 april 2012

Plötsligt händer det...

Våren är här!
Kungsträdgården igår när jag gick förbi.













Började igår med olika stegförflyttningar i fotgående med Tim. Målet är att Tim ska få en förståelse för att det är mitt vänstra ben han ska gå intill oavsett om jag går fram, bak, svänger eller går åt sidan... För att vara första passet jag testar gå bakåt och sidosteg tillsammans, tycker jag han löste uppgiften väldigt bra. Ser fram emot att fortsätta träningen ihop.

Var igår förmiddag lite "bekymrad" över hur jag ska fortsätta träningen då jag nu får titta ned på Tim när jag tränar själv vilket inte är optimalt. Men så plötsligt kom jag ihåg en övergiven spegel uppe på vinden som står där den inte får stå. Blir en vända dit upp idag, hoppas den är tillräckligt stor att träna framför :-)

Puzzel låg och njöt i solen under tiden. Idag blir det äntligen en joggingtur tillsammans.

Ha en bra dag!

fredag 27 april 2012

Härligt vårväder med promenad

Spanar bort.

Spanar dit.

Spanar olika.

Skönt med paus i solen.

Tim och jag.

Torrgår fotgående, utan och med koppel

Ja, någonstans ska jag ju börja och tänker igen på boken från valp till stjärna. Ok. jag kan träna fel emellanåt men om jag inte tränar alls så lär jag mig ingenting. Så nu kör vi!

När jag torrgår så reflekterar jag över:

  • Vilket ben ska jag börja gå med? Spelar det någon roll?
  • Var har jag mina armar? Var vill jag ha dem?
  • Hur håller jag i kopplet?
  • Hur flyttar jag kroppen, huvudet, fötterna i svängarna? Hur gör jag helt om?
  • Var håller jag blicken?
  • Vad har jag på mig för kläder? Vad ska jag ha på mig vid tävling?
  • Ska jag röra armarna? Avslappnat? Stelt? (Känner för avslappnad men "korrekt" stil).
  • Hur gör jag stegförflyttningar åt sidan bäst? I kors eller sidosteg?
  • När jag backar, vilket ben flyttar jag bak först? Spelar det någon roll?
  • Vilka signaler ger jag ut när jag går? Medvetet/omedvetet? Vilka "signaler" vill jag/får jag ge ut.
  • Min egen attityd när jag går?

Hittills har jag endast tränat Tim på själva ingången, och i övrigt bara klickat/belönat när han själv sökt sig in i rätt position vid min vänstra sida. Puzzel har lärt sig att även backa i fotgående vilket ser riktigt tjusigt ut om jag får säga det själv. Men nu har han börjat backa i racerfart ibland så det ska vi jobba vidare på.

Ska kika på några youtubeklipp på hur andra förare rör sig i fotgående, sedan torrgå lite till och sedan ut i naturlådan.

Trevlig helg!

söndag 22 april 2012

Efter en härlig kurshelg tar vi nu helg...

Ok. vädret kunde varit bättre men det var faktiskt helt ok. för mig!

Lördagen startades upp med morgonprommis och sedan nybörjarkurs i rallylydnad. Den här gången var fokus följsamhet och svängar. Hundarna fick lära sig att svänga ordentligt med rumpen :-)
Laminering av rallylydnadsskyltar.

En kvarts omladdning och sedan var det dags för sista gången för en av valpkurserna. Stort lycka till med era fina valpar!

Tim fick vara med som assistent på både rally och valpkursen. Han skötte sig helt ok. Han gnäller lite av förväntan när det blir "tråkigt" enligt honom (dvs. när jag är upptagen och står och kikar på när de andra jobbar) men det höll sig på en helt acceptabel nivå. Framförallt är jag väldigt nöjd med hur han kunde hjälpa mig att visa en del moment i rallylydnadsbanan. Bland annat skylten: sitt framför/vänster ingång/sitt.

Sedan snabbt hem för att gå en skön långprommis med Puzzel.

Lämnade sedan bägge voffarna hemma för att bege mig tillbaks för att ha en privatlektion för en supersöt dalmatinervalptik med sin familj.

Snabbt hem igen, ut med voffar, klä om och så middag hos vänner med min kära man. Vid det laget var jag både nöjd, trött, glad och frusen... Så kunde inte bli bättre än att bara få sätta sig ned och bli serverad, och umgås för att sedan åka hem och sova.

Idag har jag haft ytterligare en valpkurs med nosiga, studsiga, levnadsglada valpar och positiva ägare. Kan faktiskt inte vara bättre.

Nu tar vi "fredag och helg" :-)

måndag 16 april 2012

Filmtajm - Agility slalom och så lite lydnad med Tim


Fick tyvärr inte med när det var som mest fart på Puzzel och 6 pinnar utan targetsticka, men men. Nästa steg i slalomet med Tim, och som vi precis påbörjat är att han självständigt får in att alltid gå på rätt sida om första pinnen. (Och oberoende av var jag befinner mig i förhållandet till slalomet) Det gjorde jag genom att sätta ut endast två pinnar på linje. Och invänta initiativ och klicka för dragning mot rätt sida.

Med Puzzel får vi se, det beror på vilka träningstillfällen vi får till. Det får förmodligen vänta tills i sommar när vi är tillbaka på torpet.

torsdag 5 april 2012

Rallylydnadsinstruktörsutbildningen + fotgående

Väldigt långt ord - rallylydnadsinstruktörsutbildningen...

Nu har jag igen läst igenom anteckningarna från utbildningen, kikat på skyltar och tänkt. Det är mycket följsamhet och sittmoment i banorna. Längre upp i rallyklasserna, ska hunden lärt sig byta mellan att gå på vänster och höger sida om föraren.

De närmaste dagarna (så fort jag är feberfri) blir det fokus på fotgående i alla möjliga varianter i korta pass. Jag kommer fortsätta med att arbeta in bakdelskontroll även på höger sida. Först med klossen lite mer och sedan utan kloss. På vänstersidan har jag kommando: "hit" och "fot". Frågan är vad jag ska ha för samma sak men på högersidan? Några förslag?

Jag vill ogärna använda kommando: "höger" för det använder jag mig av när det gäller dirigering ifrån mig... (gå åt höger/vänster).

Och så vill jag lära in backa... (för Tim, Puzzel kan det hyfsat bra även i fotgåendet) och så vill jag, och vill... Oj, ska skriva en planering så jag inte försöker göra allt på en gång. Genomgående tema för veckan kommer vara fotgående, och med mycket roliga belööööningar.




söndag 1 april 2012

Kursavslut x 2 + mersmak

Idag hade jag två kursavslutningar i det något kyliga och leriga vädret. En valpkurs och en rallylydnadskurs.

Alla i valpkursen har varit duktiga och det har varit ett supertrevligt gäng. Tänkte ta en gruppbild på alla, men i kylan så glömdes det bort och jag kom på det först på hemvägen.

Såhär sista gången fortsatte vi bland annat öva följsamhet och att gå fint i koppel. Deltagarna fick gå slalom mellan 4:a koner, och även ha störningar vid sidan av i form av två voffar. Tack för den här gången och lycka till med era fina valpar!

På rallykursen avslutade vi med att jag hade satt upp en bana med bland annat mycket svängar och en del spring. Bra jobbat i leran! Jag ska se till att skaffa mig ett block som jag bara ska ha till att rita in rallybanorna som jag gör och använder mig av. Ska också börja kopiera in banorna efterhand som jag gör dem, hit till bloggen.

Stort lycka till med träningen, och eventuella kommande tävlingar! Att hålla i denna rallylydnadskurs har definitivt gett mersmak. Kommade rallylydnadskurser startar upp på: Lördag den 14:e april, samt på Söndag den 15:e april.