fredag 30 september 2011

Egentid

Att ha egentid med hundarna var för sig tycker jag är en viktig sak. Att de får ha matte helt för sig själv emellanåt. Att kunna ha 100% fokus vid träning på en åt gången. Att de lär sig vara ensamma hemma själva utan den andra hunden. Ja, det kommer mycket bra ur egentid kort och gott.

Idag har det varit en sådan dag. Först var jag ute i skogen med Tim tillsammans med Alexandra och hennes storpudel Duva. Tim fick gå en del i långlina och sedan tränade vi linförighet och början på "hit". Det var en trevlig tur.
 
Alexandra med Duva. Tim som grejar att slappa bra trots störning.

Skönt att sträcka ut.

















Sedan hem för att lämna Tim och så ut med Puzzel och kära mannen till Djurgården. En riktigt skogsmulletur med snosande, lunkande, bara vara, och så avslutade jag med hamburgare och pommes innan vi tog färjan hem igen. Också det en riktigt trevlig tur.

Bästis Puzzel som hoppas matte tappat ner en gottisbit.


















När Tim inte ser lika sovandes ut som nu blir det fredagsbad med fön och klippning. Sedan falla ned i soffan framför teven tillsammans med familia.

Trevlig helg!

torsdag 29 september 2011

Kräsen? Ibland så... - Nöjd? Mycket!

Äntligen har jag hittat den sele jag letat efter. Och, ja den är så bra som jag hoppats på.

Selar till Tim.

















Så det blev två. Det kan behövas då de är i "vanligt" tyg och säkert behöver tvättas efter skitigt väder ute. Det blev också ett vanligt tunnt svart läderkoppel istället för det supertunna "valpkopplet" jag använt ända tills nu. Imorgon hoppas jag på en tur i skogen tillsammans med Alexandra och hennes storpudel Duva.

Puzzel har lagt på sig ett kilo extra (matte med för den delen) som vi behöver arbeta bort. Det blir till att fortsätta jogga tillsammans vilket bara är trevligt, men också till Puzzels besvikelse färre tuggben och noll tillgång till Tims matskål.

onsdag 28 september 2011

"Bara vara-dagar"

Bland det bästa jag vet är att ha "bara vara-dagar".

Nu har jag haft några sådana dagar. Det är ofta de dagarna som ger mig inspiration och kreativitet till olika aktiviteter.

Här kommer lite bilder från mina "bara vara-dagar"

Kennelträff med Tims uppfödare Elizabeth (kennel Anuradha´s).
Min polare Tim. Fotograf: Anders Daniels

Kullsyskon till Tim.

Inhyrd instruktör, Veronica från Nacka brukshundsklubb med sin storpudel.

















Måste ge en stor eloge till Elizabeth som ger sina valpköpare en så fin start med sina hundar - en kennelträff där det ingick en lektion i hundens vård och skötsel samt lite vardagslydnadsövningar från inhyrd instruktör. Jättebra för nya hundägare, och även bra att få höra om skötsel specifikt för pudel för oss som är nya pudelägare.

Igår blev det promenad och träning ute på djurgården tillsammans med Fanny och Toby från hundträningsgruppen. Vi hade jättefint väder så lite medhavd fika blev det på vägen.

Puzzel badar.

Jag med mina charmkillar.



Fanny tränar med Toby.


Koppelträning med Tim.


torsdag 22 september 2011

Kommande kurs och planer

Så där ja! Nu är jag och Tim anmälda till Kickan Nikolic´s kurs med början i slutet av oktober. Det är en kurs för valpar, där ägaren även har tanke på fortsatt träning och så småningom tävling tillsammans. Den ser jag fram emot ;-)

Jag har beslutat att vänta till efter årsskiftet med vidareutbildningar till rallylydnadsinstruktör och tävlingslydnadsinstruktör. Jag kommer defintivt hoppa på minst en vidareutbildning under nästa år - men en sak i taget. Kvalitét framför kvanitet! Det startar heller ingen gedigen utbildning vad jag kan hitta i stockholm just nu, och så är ju inte utbildningarna gratis utan kostar en del. Nästa år så ;-)

Känner att jag ska fokusera på träning med de egna vovvarna nu under den kalla årstiden, som vi är på väg in i. Att bli färdigexaminerad hundinstruktör före jul, och skriva rent allt kursmaterial vi haft under året, låta det smälta in, åka och kika på lite tävlingar mm. Så är det minst tre stycken hundböcker jag vill läsa mm.

Ser också fram emot och hoppas kunna ha många, valp- och vardagslydnadskurser nu under hösten, våren och framöver.

Med både Tim och Puzzel går det att träna hur mycket momentträning som helst under vintern och jag har även en del förberedande agilitymoment mm. att träna in. Kommer bli en kul vinter!

Här några bilder från gårdagens träning med Puzzel och med Tim. (dålig bildkvalité då de är från filmkameran).









lördag 17 september 2011

Puzzel 3år och Tim 6månader + kontaktfältsbräda

Så kommer då äntligen bilder på "födelsedagsbarnen".

Bästis Puzzel 3år.

Puzzel.

Tim 6månader, 6,9kg och höjd cirka 39,8cm.


Bästis Tim. Numer klippt av matte.

















Inga bra huvudbilder på Tim dessvärre. Han är lite rinnig om ögonen och då blir det missfärgningar under ögonen av tårvätskan. Jag hoppas vi själva ska komma tillrätta med det hela och att det ska gå över. (Har köpt in ögontvätt som jag använder). Om någon har kunskap om rinniga ögon med missfärgningar får ni gärna komma med tips. (Varit hos veterinären men de såg det inte som något större problem än så länge, utan jag får tvätta och torka torrt).

//

Just ja, så lovade jag en bild på kontaktfältsbrädan. Här kommer den. Men det säger ju inte så mycket med bara en bild på en bräda. Så nästa gång vi tränar med den (inte nu för hundarna sover) så kommer jag filma och lägga upp i bloggen. Den är i alla fall gjord av en överbliven plywoodrest jag sågade till med måtten: 120x26,5cm (30cm breda är de på riktiga hinder). Målade hela (med överbliven mysko färg som inte torkade förrän efter drygt 40timmar) så den ska hålla längre även ute i regn. Köpte 2st billiga dörrmattor på överskottsbolaget som jag klippte sönder och limmade fast. Klart!

Träningen är påbörjad med brädan i liggande läge och med en tasstarget utanför kanten. Men som sagt film kommer efter nästa träningspass.


Bada, föna och klippa

Ja, så här ser det oftast ut på fredagseftermiddagarna hos oss. Trimbord (läs strykbräda) används inte så mycket. Mycket smidigare att ligga i knät när vi fönar. Tycker både matte och Tim. Tur hundarna har en stor biabädd som vi båda kan sitta i.

Matte jag ser inget...








Dags att föna magen. Tim i knät.





































Tyvärr inget kort på klippningen då Tim somnade direkt efter proceduren. Det blev lite "hackigt" på sidorna den här gången då jag inte orkade vara så petig ikväll... och jag är INTE direkt fullärd vad gäller klippning av pudelpäls. Men det växer ju ut och så får jag vara lite extra petig nästa vecka så blir det nog bättre igen. Undrar hur länge jag orkar spara på den långa pälsen.

En sak jag kommer hålla hårt på är: skoj utomhus i regnpölar, snöblask mm. ska definitivt tillåtas! Ingen särbehandling här inte pga. pälsmängd och pälsfärg.

Och jo, jag har äntligen gjort mig en kontaktfältsbräda! (det tog över 40timmar innan färgen torkade?!) Yippie... nu kan jag öva kontaktfält hela vintern med både Puzzel och Tim. Kort på den kommer i nästa inlägg.

onsdag 14 september 2011

Delmål klart + grattis!

Yippie!! Nu har jag fått godkänt på alla arbeten jag lämnat in till hundinstruktörsutbildningen.

Nu blir det cirka 1månads plugg innan examen med praktiskt och skriftligt prov samt 10min. uppvisning av film från en av mina kurser jag hållt.

Här en bild på min sista projekthund jag jobbade med under den här utbildningen. Söt? Ja!

Dvärgtax.


















OCH idag är Tim 6månader. Grattis! Det firades med spring i hundrastgården ihop med Puzzel, och ett gott tuggisben. Ingen kamera med så bilder kommer senare.

söndag 4 september 2011

Tävlingsdebut

Då har det hänt!

Jag har för första gången satt min fot på en tävlingsbana med hund. Kan säga att jag trots disk och massa jättemumsiga doftfläckar (enligt Puzzel) runt banan, är nöjd över att jag åkte iväg och deltog. För er som undrar så tävlade vi i: Rallylydnad, nybörjarklass.

Jag och bästis Puzzel inväntar vår tur. Foto: Anna Ö.

Då kan man ju undra vad jag är nöjd med?
1. Att jag trots tävlingsnerver genomfört min första tävling från start till mål.

2. Att Puzzel äntligen släppte fokus på sin favvotjej Evo, och kunde ligga och   vila vid mig innan start och efter målgång.



3. Att jag fått se och varit med om hur en tävling går till.

4. Att tydligare se vad jag och Puzzel behöver träna mera på. (Nya miljöer, gräsplaner, doftfläckar, fokus, fokus, fokus, tålamod samt bli något säkrare på momenten). Gillar EM´s ord: Om man tränar, tränar och tränar så får man tur... Mer träning behövs :o)

5. Den trevliga stämningen som rådde vid Norsborgs lokala kennelklubb.

6. Att Puzzel verkligen lärt sig delar ur "burlekar" och snabbt la sig i sin tygbur på signal. Gnällde bara lite grand då jag gick iväg för banvandring.

7. Stunden i väntan på prisutdelning då vi låg tillsammans på filten i solen och bara myste ihop oss Puzzel och jag.

Och som syster yster Anna sa: Vi hade i alla fall tur med vädret! ;)